De Europese Commissie gaat op klemmend verzoek van Nederland plannen maken om een kunstmestvervanger toe te laten die is gemaakt van dierlijke mest, meldt ANP nadat demissionair minister van Landbouw Piet Adema dit vrijdag liet weten na afloop van de ministerraad.

Het kabinet is blij met die toezegging, na een reeks tegenslagen voor de Nederlandse landbouw uit Brussel.

Nederland, dat het stikstofprobleem nog altijd voelt knellen, denkt met kunstmestalternatief Renure (REcovered Nitrogen from manURE) meerdere vliegen in een klap te slaan. Boeren kunnen het mest benutten van koeien en ander vee, waar ze anders mee zouden blijven zitten.

Bovendien hebben ze minder kunstmest uit het buitenland nodig. Nederland wist ook een flink aantal andere EU-landen achter zich te scharen voor het idee. Maar de Europese Commissie, die voorstellen moeten doen om Renure toe te laten, pakte het lange tijd niet op.

Dat is nu veranderd, laat het ministerie van Landbouw weten. Het is nog onduidelijk hoe lang het gaat duren voor boeren Renure ook daadwerkelijk zouden kunnen gebruiken, maar het ministerie spreekt van "een positief signaal".

LTO juicht niet te vroeg

Land- en tuinbouworganisatie LTO is blij met de inspanningen van Nederland in Brussel voor de toelating van een uit dierlijke mest gemaakte kunstmestvervanger, maar vindt het te vroeg om te zeggen of het echt goed nieuws voor de boeren is.

"Het is goed dat minister-president Rutte en minister Adema zich de voorbije maanden in Brussel hard hebben gemaakt voor de toelating van Renure, maar we moeten de voorstellen van de Europese Commissie afwachten om te kunnen beoordelen of deze stap echt zoden aan de dijk zet", zegt voorzitter Ger Koopmans.

"De randvoorwaarden, uitwerking en ingangstermijn van deze voorstellen bepalen of hier echt sprake is van een oplossing die de Nederlandse landbouw verder brengt."

LEES OOK: Stikstofuitstoot veehouderij moet komende 2 jaar met 6% omlaag om aan Europese regels te voldoen, stelt het CBS